Grupul Renault este nevoit să producă mai puţine vehicule pe fondul lipsei de semiconductori. În al treilea trimestru, 170.000 de autoturisme nu au putut fi produse, anunţă producătorul mărcilor Renault, Dacia, Lada, Alpine.În altă ordine de idei, în al treilea trimestru, s-au vândut în Europa mai multe maşini hibrid decât diesel, a anunţat vineri Asociaţia Constructorilor Auto.
În trimestrul III, grupul estimează că nu a construit 170.000 de autovehicule, pe fondul lipsei componentelor.
În plus, între iulie şi septembrie, vânzările de maşini au scăzut cu 22%, un procent foarte mare pentru acestă perioadă a anului. Ca o comparaţie, în vara lui 2019, grupul a vândut 860.000 de autoturisme iar vara aceasta a reuşit să comercializeze mai puţin de 600.000 de noi maşini.Marca Dacia a reuşit să diminueze din pierderile generale Renault graţie succesului înregistrat cu Sandero şi cu Duster. Si totuşi, Renault pare a avea mai degrabă o criză de ofertă şi nu o criză de cerere. Carnetele de comenzi sunt pline, susţine o sursă sindicală. Acesta este şi paradoxul: este o imposibilitate de a furniza autoturisme căci portofoliul de comenzi pentru Europa este la un nivel record din ultimii 15 ani. Cifra de afaceri a scăzut dar cu doar 13% datorită unei creşteri de preţ. De altfel, versiunile cele mai scumpe s-au şi vândut în acest an, la fel şi modelele electrice. În 2020, compania a avut o pierdere de 8 miliarde de euro.
În acest an, statul francez a compensat activitatea parţială, explică liderul sindicatului central al grupului Renault. În ultimele luni, fiecare salariat francez a trebuit să îşi ia o zi de concediu pe săptămână iar situaţia a început să îi îngrijoreze, după cum explică un angajat al uzinelor Renault din Franţa: „Salariaţii sunt destul de îngrijoraţi. Stim că situaţia din acest moment nu ar trebui să creeze probleme, însă dacă ea va persista există riscul să avem probleme. Ne-am întâlnit recent cu PDG-ul companiei care ne-a confirmat că este posibil să mai dureze în timp criza semiconductorilor. Efectiv nu ştim ce ne mai aşteaptă. Suntem într-un sector în care există o concurenţă acerbă. Iar dacă produsele noastre nu sunt la înălţime, ne este teamnă că pierdem cota de piaţă”.
Acum, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de un cabinet de consiliere, intervine o altă problemă. Costul materialelor din care este fabricat un autotursim în Europa, a crescut, în medie, cu 1.000 de euro, pe vehicul. Au fost comparate datele din august 2021 cu cele de dinainte de criza sanitară.
În altă ordine de idei, în al treilea trimestru, s-au vândut în Europa mai multe maşini hibrid decât diesel, a anunţat vineri Asociaţia Constructorilor Auto.